Opakowania dla gastronomii

Opakowania dla gastronomii to temat, który rzadko zaprząta głowę początkującym w tym biznesie. Przy otwieraniu lokalu gastronomicznego, mamy tyle spraw na głowie, że sprawa opakowań w jakich będziemy umieszczać nasze jedzenie dla gości, którzy chcą je zabrać na wynos, jest sprawą, którą umieszczamy na szarym końcu listy spraw do ogarnięcia. Albo i nie umieszczamy w ogóle, kompletnie o tym zapominając. Niniejszy artykuł ma za zadanie pomóc w wyborze odpowiednich rodzajów opakowań jednorazowych, tak aby niepotrzebnie nie przepłacać, ale i serwować naszym gościom jedzenie w odpowiedniej oprawie nie tylko na sali, ale i w dostawie lub na wynos. Niniejszy artykuł opisuje podstawowe rodzaje opakowań ze względu na tworzywo  z jakiego zostały wykonane oraz jakie przewidziano dla nich zastosowanie.

Opakowania styropianowe zwane popularnie menuboxami. Najbardziej popularny w gastronomii (zwłaszcza tzw. małej) typ opakowań. Łatwe w użyciu i w przystępnej cenie stanowią opakowania pierwszego wyboru. Doskonale izolują zarówno ciepłe jak i zimne potrawy. Dania zapakowane do menuboxów pozostają długo w temperaturze w jakiej zostały tam umieszczone, zachowując swoje walory smakowe. Wciąż w użyciu pozostają typowe opakowania wykonane z tworzywa EPS (zamiennie XPS) w charakterystycznym kolorze białym, które stosowane były już od wielu lat, jedna wydana w 2021 roku dyrektywa Unii Europejskiej nakazuje wycofywanie ich z użycia, jednak na chwilę obecną brak szczegółowych uregulowań prawnych ze strony Polski, co powoduje, iż nadal są produkowane i stosowane. Alternatywą dla tradycyjnych menuboxów z EPS (XPS) są opakowania jednorazowe z trzciny cukrowej. Charakteryzują się taką samą wygodą i doskonałą izolacyjnością, różni je tylko lekko żółtawy kolor i niestety dużo (około dwukrotnie) wyższa cena. Warto jednak wiedzieć, że opakowania z trzciny cukrowej pozbawione są wad opakowań styropianowych. Opakowania styropianowe, pod wpływem wysokich temperatur mogą uwalniać toksyczne substancje, w skrajnych przypadkach mogące przedostawać się do jedzenia. Tak się stać nie musi, ponieważ producent odpowiada za bezpieczeństwo sowich produktów, niemniej jednak, warto by końcowy użytkownik (czyli restaurator) zapoznał się z kartą produktu i wiedział do jakich potraw nie należy go używać. Ponadto dla naszego wspólnego dobra, należy wiedzieć, iż opakowania styropianowe nie poddają się pełnemu recyklingowi, co powoduje, że nie są przyjazne dla środowiska.

Opakowania do zgrzewu. Bardzo dobry pomysł. Opakowania do zgrzewu mają mnóstwo zalet. Są szczelne (ich zamknięcie polega na zgrzaniu na wierzch opakowania specjalnej folii, która znakomicie przylega, nie dopuszczając do rozlania tego co się znajduje w środku), świetnie się prezentują - wykonane z tworzywa w białym lub czarnym kolorze, dzięki przezroczystej pokrywie od razu widzimy zawartość opakowania, mają wiele wersji w tym wersje dzielone pozwalające zapakować do jednego opakowania danie składające się z kilku elementów. Opakowania do zgrzewu mają tylko jedną wadę. Do ich użytku potrzebne jest specjalne urządzenie (zgrzewarka), dzięki któremu możemy na wierzch opakowania przygrzać folię jako jego zamknięcie. Warto wiedzieć, iż dostępne są zwykłe folie oraz specjalne, które zminimalizują efekt zaparowania.

Ekologiczne opakowania do gastronomii. To wszelkiego rodzaju opakowania pochodzenia roślinnego, które ulegają biodegradacji. Producenci na wyścigi wymyślają materiały z, których je produkują np. bambus, wymieniona już wyżej trzcina cukrowa, liście palmowe, drewno, otręby pszenne.Opakowania ekologiczne, to nie tylko inwestycja w środowisko, ale i działanie wizerunkowe. Klienci dobrze postrzegają firmy dbające o środowisko i chętniej korzystają z nich korzystają.

Opakowania kartonowe.To najtańsza opcja. Charakteryzują się lekkością, doskonałą możliwością przechowywania (w postaci złożonej), wygodą w użytkowaniu i niszczeniu, możliwością brandingu w postaci druku. Wadami są brak szczelności i słabe właściwości izolacyjne.

Opakowania z polipropylenu. Polipropylen jest sztucznym tworzywem, które charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością chemiczną. Opakowań stworzonych z tego materiału nie niszczą ani zasady, ani kwasy czy sole. Jest to materiał nietoksyczny, dzięki czemu jest bezpieczny dla ludzi i zwierząt. Nie jest podatny na działanie wody ani niskie czy średnie temperatury, reaguje dopiero w temperaturach wysokich (zależnie od rodzaju wytrzymuje do 70 - 100 st. C). Przepuszcza powietrze, dzięki czemu przechowywane w nim produkty mogą zachować świeżość i są wolne od pleśni. Pojemniki z polipropylenu są szczelne (znakomite pojemniki na zupy), przyjazne dla środowiska (nadają się do recyklingu). Wadą jest niska termoizolacja. Słabo izolują, żywność zapakowana w pojemniki z polipropylenu szybko stygnie lub ogrzewa się.

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl