Opakowania na wynos

Opakowanie do żywności to podstawa !

Dobór właściwego opakowania do żywności to klucz do sukcesu, niezależnie czy prowadzisz restaurację, firmę cateringową czy bar szybkiej obsługi. Dobrze dobrane opakowanie musi:

- chronić (zapewniać bezpieczeństwo i higienę zawartości od zanieczyszczeń, zimna i innych niepożądanych czynników)

- ułatwiać życie (łatwo się otwierać, zamykać, przewozić i przechowywać)

- zachowywać wartości produktu (kształt, objętość i ilość)

- wspierać sprzedaż (prezentując walory estetyczne produktu)

- komunikować (z klientem, przekazując mu wszystkie niezbędne dla niego informacje oraz ważne dla nas treści marketingowe).

Światowe trendy w produkcji opakowań kładą w dzisiejszych czasach niebagatelny nacisk na ochronę środowiska. Cywilizacja w jakiej żyjemy, produkuje ogromne ilości opakowań i kwestia ich utylizacji stanowi bardzo ważny element w trosce o zmniejszenie ilości śmieci. Możliwość recyklingu opakowań jednorazowych wraz z podniesieniem świadomości konsumentów, daje szansę na zaprzestanie powstawania kolejnych wysypisk śmieci, stosów plastiku zalegających nasze lasy i pływających w naszych rzekach, jeziorach, morzach i oceanach.

Dla naszego wspólnego dobra, odpowiedzialnie produkowane opakowania muszą być tak zaprojektowane, aby umożliwić ich ponowne wykorzystanie przez finalnego użytkownika w domu (przechowywanie, podgrzewanie), wszystkie użyte do produkcji materiały powinny dać się przetworzyć zgodnie z obowiązującymi zasadami sortowania i recyklingu, procesy produkcyjne powinny być tak  wykorzystywane, aby maksymalnie ograniczyć zużycie energii ze źródeł nieodnawialnych, wody i elektryczności i wytworzyć jak najmniejszą ilość nieprzetwarzalnych odpadów.

Jak wybierać opakowania na wynos ?

Poniżej zamieszczamy rodzaje oznaczeń jakimi sygnują swoje opakowania producenci wraz z opisami, mamy nadzieję, że pomoże to w odpowiedzialnym i idealnie dostosowanym do Państwa potrzeb wyborze. Gdyby Państwo mieli jakiekolwiek pytania, serdecznie zapraszamy do kontaktu, chętnie pomożemy.

Materiał Oznaczenie Temperatura stosowania

Typowe produkty

POLISTYREN (PS)

(EPS) (OPS)

- 10oC - + 70oC

nie stosować w kuchenkach mikrofalowych

pojemniki obiadowe typu menubox, pojemniki i wieczka na zupę,kubki, pojemniki transportowe. Tego typu opakowania często nazywane są przez klientów końcowych styropianowymi.

 POLIPROPYLEN (PP)

   

- 20oC - + 120oC

można stosować w kuchenkach mikrofalowych

pojemniki cukiernicze, kubki, pojemniki transportowe, pojemniki i wiaderka na zupy, sosy, dipy
 ALUMINIUM (ALU)    

- 40oC - + 250oC

można stosować w kuchenkach mikrofalowych, piekarnikach

 tacki, pojemniki, folie do żywności (potocznie zwane "sreberkami"
 APET/RPET (PET)    

- 10oC - + 70oC

nie stosować w kuchenkach mikrofalowych

 kubki, wieczko, pojemniki sałatkowe, butelki, pojemniki cukiernicze, na sosy, dipy
 PVC folia    

- 30oC - + 40oC

 

 folie 8 mikronów do owijania produktów spożywczych
 PAPIER, tektura    

- 20oC - + 100oC

można stosować w kuchenkach mikrofalowych

 papier do pieczenia, opakowania fastfood, streetfood, kartony na pizzę, tacki i talerze 
POLIETYLEN (HDPE) (LDPE)

- 30oC - + 70oC

 

folie do owijania, woreczki, reklamówki, worki na odpady, zakrętki do butelek, 
INNE  zależne od materiałów składowych  opakowania wielo-materiałowe: worki próżniowe, folie wierzchnie do zgrzewania, kubki papierowe do picia powlekane PE lub biodegradowalnym PLA

 

Opakowania jednorazowe dla gastronomii - Paken.pl

Dziekanów Leśny ul. Asnyka 29

05-092 Łomianki

tel. 609 626 423

 

Formularz kontaktowy

* - Pole wymagane

 

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl